- De economie van Rusland lijkt voor een langere periode te worden ingericht als oorlogseconomie, aldus de Carnegie Endowment.
- De Russische overheid is van plan om het militaire budget in 2024 naar een recordniveau op te schroeven.
- Maar nog meer uitgeven aan het leger kan zorgen voor hoge inflatie en een verdere verzwakking van de civiele economie.
- Lees ook: Russische economie wordt steeds meer een echte oorlogseconomie: dat merkt de gewone Rus ook, aldus westerse experts.
Rusland bereidt zich voor op een langdurige oorlog in Oekraïne en dat betekent dat de economie van het land daar voor langere tijd op wordt ingericht. Zeer hoge militaire uitgaven gaan daarbij ten koste van de civiele economie.
Die conclusie trekt de Amerikaanse denktank Carnegie Endowment for International Peace op basis van de begrotingsplannen van de Russische regering voor 2024. Daarin staat dat de regering van plan is om de militaire uitgaven op te schroeven tot een record van 6 procent van het nationaal inkomen van het land. Dat is veel meer dan het huidige militaire budget, dat 3,9 procent van het Russische nationaal inkomen bedraagt.
“De defensie-uitgaven laten zien dat het Kremlin niet van plan is om de oorlog tegen Oekraïne snel te beëindigen, integendeel. Zelfs als de gevechten minder intens worden, zal het geld worden gebruikt om de militaire arsenalen van Rusland aan te vullen”, schrijft de denktank in een recente analyse.
Het hoge uitgavenpatroon toont aan dat Rusland probeert stijgende militaire uitgaven te blijven dekken, aldus de onderzoekers. De Russische defensiesector is deels afhankelijk van de import van wapens uit het buitenland. Door westerse sancties en de verzwakking van de Russische roebel zijn importen echter duurder geworden.
Nadruk op militaire uitgaven verzwakt de reguliere economie in Rusland
Hoewel sommige defensiegerelateerde industrieën in Rusland het afgelopen jaar zijn gegroeid, is het onwaarschijnlijk dat de productiviteit van het land zal verbeteren. Dit komt mede door de beperkte toegang tot westerse technologie en een ongekend tekort aan werknemers.
Een oorlogseconomie zal waarschijnlijk een impact hebben op de economische groei van Rusland: "Bovendien zijn uitgaven die zo sterk gericht zijn op militaire en sociale behoeften, alleen houdbaar als het land in een staat van oorlog verkeert", schrijven de analisten van de denktank.
"Een oorlogseconomie die afhankelijk is van import, krijgt te maken met hoge inflatie. Dat betekent dat de rente ook hoog zal blijven. Dit vormt weer een risico voor investeringen in de private economie", aldus analisten Pavel Luzin en Anastasia Prokopenko van de Carnegie Endowment. "Door volledig in te zetten op stijgende militaire uitgaven duwt het Kremlin de economie permanent in de oorlosmodus."
Rusland kan dus twee kanten op: het blijft de oorlog in Oekraïne financieren, terwijl de levensstandaard van Russische burgers verslechtert, of het verlaagt de militaire uitgaven, wat zou kunnen leiden tot een "aanzienlijke structurele schok. In beide gevallen betalen gewone Russen de prijs", concluderen de analisten.
Andere experts waarschuwden eerder dat er problemen kunnen ontstaan voor de Russische economie, nu de oorlog in Oekraïne blijft voortslepen. Rusland zou in de komende tien jaar zelfs een failed state kunnen worden, als de economie vastloopt.